Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednak w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, by można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, aby zdobyć rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych artykułów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga ogromnego trudu. informator o kawie Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film