Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu popularnych na całym globie. Dzisiaj posmakować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co kochają jeść prawdziwi Włosi?
Co jest w największym stopniu charakterystycznym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.
Świetna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże pysznego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze wyjątkowej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co naprawdę uwielbiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego rodzaju sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron według Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest nadzwyczaj urozmaicona. Poświęcić wolno jej w istocie długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że oczaruje ono głębią smaku oraz aromatu.