Świetna włoska kuchnia
Chcesz smacznie zjeść? Wśród wielu opcji, jakie oferuje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to mnogość smaków, kolorów oraz spora dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe jedzenie włoskie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. w restauracji Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto i mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, tortellini, ravioli i szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film